tag:blogger.com,1999:blog-8930560345485966747.post6509170431135193882..comments2023-12-07T09:43:02.329+01:00Comments on Projekt: Człowiek: Zmysłowe Piątki- SmakAnonymoushttp://www.blogger.com/profile/00092769705434918124noreply@blogger.comBlogger29125tag:blogger.com,1999:blog-8930560345485966747.post-70394734765299083322013-10-05T20:52:23.254+02:002013-10-05T20:52:23.254+02:00ale dr Ikeda to wynalazl glutaminian, badajac glon...ale dr Ikeda to wynalazl glutaminian, badajac glony kombu (z tego co ja wiem to 1908, ale to nieistotna roznica ;P)<br />jednak sam smak umami, jako xian w Chinach jest znany od dawna! sos sojowy, glony, fermentowana soja - oni to jedza naprawde od tysiacleci wrecz :)mamonghttps://www.blogger.com/profile/02683677647870277768noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8930560345485966747.post-61267314981655300622013-10-05T20:48:04.975+02:002013-10-05T20:48:04.975+02:00świat sie zmienia, wiedza tez sie zmienia, bo i ma...świat sie zmienia, wiedza tez sie zmienia, bo i mamy wieksze mozliwosci <br />wojny generuja najwieksze zmian w technice - i jest to nieuchronne, tak bylo i jest<br />a sieć obecnie w wielu przypadkach uznawana jest za bardzo wiarygodne zrodlo i do tego jedyne mozliwe dojscie do takich informacji - mowie tu glownie o bazach danych naukowych, jak np. EBSCO - ktore sa ogolnodostepne bedac w sieci<br /><br />mamonghttps://www.blogger.com/profile/02683677647870277768noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8930560345485966747.post-78085527514304974062013-10-05T18:30:09.033+02:002013-10-05T18:30:09.033+02:00Dziękujemy i oczywiście zapraszamy częściej :)Dziękujemy i oczywiście zapraszamy częściej :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/00092769705434918124noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8930560345485966747.post-58867146376769326532013-10-05T18:29:42.781+02:002013-10-05T18:29:42.781+02:00a jak już ogłoszą ten szósty to dopiero będzie :)
...a jak już ogłoszą ten szósty to dopiero będzie :)<br />Czytałam jeszcze kiedyś o badaniu nad smakiem metalicznym ale wniosek z nich był taki, że to nie smak tylko reakcja receptorów na drażnienie prądem.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/00092769705434918124noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8930560345485966747.post-91003064592240972752013-10-05T16:51:55.580+02:002013-10-05T16:51:55.580+02:00Bardzo ciekawy blog ;-)Bardzo ciekawy blog ;-)Integracja sensorycznahttp://www.dzieckoirodzina.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8930560345485966747.post-85822567458770848542013-10-05T14:13:50.838+02:002013-10-05T14:13:50.838+02:00No i masz - czuję jak mi ta ślina leci na język, n...No i masz - czuję jak mi ta ślina leci na język, na samą myśl o cytrynie :D<br />O tak słodycze z dzieciństwa to kolejny zapamiętany smak. A te wafelki to nie kukuruku przypadkiem? Zielono-niebieskie opakowanie, jakieś zwierzaki bodajże na nim. Mooonikhttps://www.blogger.com/profile/07312390768957447021noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8930560345485966747.post-78417087345497073782013-10-05T11:23:04.781+02:002013-10-05T11:23:04.781+02:00Dokładnie, przez takie śmieciowe informacje, czase...Dokładnie, przez takie śmieciowe informacje, czasem trudno brać niektóre informacje za pewne źródła:-) dlatego ja zawsze opierałam się na publikacjach książkowych i wszystkie prace dyplomowe pisałam siedząc w bibliotece:-) ale chyba jestem nie dzisiejsza i więcej zacznę szperać w wirtualnym świecie.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/12499895785341297829noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8930560345485966747.post-22635287261898553982013-10-05T09:17:41.552+02:002013-10-05T09:17:41.552+02:00Nie wiedziałam nic o smaku mięsnym;-) Ile człowiek...Nie wiedziałam nic o smaku mięsnym;-) Ile człowiek jeszcze w życiu może się nauczyć!Krysia U.http://bambaribambam.blogspot.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8930560345485966747.post-28667639189928852922013-10-04T22:23:02.667+02:002013-10-04T22:23:02.667+02:00Właśnie zapominamy często, że internet najpierw by...Właśnie zapominamy często, że internet najpierw był wynalazkiem wojska, później udostępniono go dla naukowców, a na końcu udostępniono maluczkim żeby śmieci wrzucali. W internecie jest wszystko tylko w natłoku śmieciowych informacji ciężko to odgrzebać niestety :(Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/00092769705434918124noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8930560345485966747.post-72152729663385053762013-10-04T22:12:19.218+02:002013-10-04T22:12:19.218+02:00Wow! Jestem pod wrażeniem! To jest super-pomysł i ...Wow! Jestem pod wrażeniem! To jest super-pomysł i mnóstwo ciekawych rzeczy, nawet nie jestem w stanie czasowo wszystkiego ogarnąć. Ale mam nadzieje, że coś z tych pomysłów uda nam się zrobić w domku. Pozdrowienia serdeczne i czekam na dalsze odcinki:)Aniahttps://www.blogger.com/profile/03087260658936956007noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8930560345485966747.post-49957207189127579782013-10-04T20:00:37.436+02:002013-10-04T20:00:37.436+02:00Ja mam w notatkach 1907 (to prawie jak lata 70 :))...Ja mam w notatkach 1907 (to prawie jak lata 70 :)) w Japonii, że po raz pierwszy opisany przez Ikeda z uniwerku Tokijskiego. Poszukaj źródeł ja tez pogrzebie bo to ciekawe bardzo :)<br />BuźkaAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/00092769705434918124noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8930560345485966747.post-42929082939885735112013-10-04T17:21:02.393+02:002013-10-04T17:21:02.393+02:00Oooo ja najbardziej z dzieciństwa pamiętam mielone...Oooo ja najbardziej z dzieciństwa pamiętam mielone z buraczkami (ogólnie nie przepadam za mięsem, a mielonym to juz zwłaszcza), nikt ich tak nie umie zrobić, jak w domu. <br />Z burakami udało mi się uzyskać bardzo zbliżony smak ale to jednak nie jest to.<br />No i gumy balonowe czy słodycze które przeciez nie były tak dostępne jak teraz- takie wafelki nie pamiętam nazwy ale czuje na języku smak jak o nich pomyśle :) Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/00092769705434918124noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8930560345485966747.post-30800828961549885242013-10-04T16:43:25.913+02:002013-10-04T16:43:25.913+02:00umami rozpoznawany w Chinach jest już od tysiąclec...umami rozpoznawany w Chinach jest już od tysiącleci ;-)<br />jednakże do kategorii smaków został zaklasyfikowany oficjalnie w 2001 roku - muszę pogrzebać, niestety nie mam tych wszystkich publikacji pod ręką...podobnie z tą mapą smaków - trzeba pamiętać, że receptory smaków znajdują się także w innych miejscach, poza językiem - dlatego też mapa języka sama w sobie stała się niewystarczająca dla ujęcia obszarów chemosensorycznych ;)mamonghttps://www.blogger.com/profile/02683677647870277768noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8930560345485966747.post-58833463621186774732013-10-04T16:03:56.721+02:002013-10-04T16:03:56.721+02:00smak ma super pamięć! i faktycznie Kajka ma rację ...smak ma super pamięć! i faktycznie Kajka ma rację pisząc o wyostrzonym zmyśle smaku u dzieci - co prowadzi do różnych sytuacji śmiesznych przy posiłkach, przy stole, ale także później w życiu dorosłym podczas wspominek - gdyż smaki zapamiętane przez nas silnie działają w układzie limbicznym, jako przykład, wystarczy pomyśleć o cytrynie, że wkładamy ją do ust, że czujemy jej ostry zapach i czujemy intensywny smak i co...? i nagle do buzi napływa nam ślina ;-) mamonghttps://www.blogger.com/profile/02683677647870277768noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8930560345485966747.post-44607346404223406502013-10-04T15:39:47.351+02:002013-10-04T15:39:47.351+02:00Widzę, że masz bardzo dużą wiedzę w tym temacie, s...Widzę, że masz bardzo dużą wiedzę w tym temacie, super:-) można się tu sporo ciekawych informacji dowiedzieć:-) Już wprowadziłam w moim poście notkę o 5 smaku:-)<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/12499895785341297829noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8930560345485966747.post-22243985395658272013-10-04T15:36:33.911+02:002013-10-04T15:36:33.911+02:00co innego badania neurobiologów, a publikacje pows...co innego badania neurobiologów, a publikacje powszechnie dostępne. Przecież małym dzieciom wystarczą podstawowe informacje.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/12499895785341297829noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8930560345485966747.post-2658280504253771662013-10-04T14:50:28.427+02:002013-10-04T14:50:28.427+02:00Wiedziałam że będę mogła liczyć na fachowe wsparci...Wiedziałam że będę mogła liczyć na fachowe wsparcie ze strony Mamonga ;) Umami to gdzieś 70 któryś tam rok został opisany po raz pierwszy, <br />a receptory i język hmmm też już muszą mieć te badania ponad 10 lat, bo pisząc post opierałam się na wiedzy ze studiów, nie miałam czasu zajrzeć do jakiejś publikacji naukowej, chociaz bym chciała, a zakładam że 10 lat temu to nie była nowinka i wiedza tajemna skoro na warszawskiej uczelni żółtodziobom mówili o tym. Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/00092769705434918124noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8930560345485966747.post-32835660686618008602013-10-04T13:27:04.676+02:002013-10-04T13:27:04.676+02:00Z tą pamięcią smaków to coś jest, do dziś pamiętam...Z tą pamięcią smaków to coś jest, do dziś pamiętam ziemniaki z koperkiem u babci. Nigdy więcej, nigdzie indziej nie jadłam takich, sama też nie umiem powtórzyć tego w domu, choć babcia twierdzi, że to tylko ziemniaki i koperek ;)<br />Moja córa też wszystkożerna więc pewnie co jej podstawię to zje :D ale spróbuję zabawy w zgadywanie :) ciekawa jestem jak to wyjdzie.Mooonikhttps://www.blogger.com/profile/07312390768957447021noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8930560345485966747.post-50916660459584598052013-10-04T13:10:16.664+02:002013-10-04T13:10:16.664+02:00każdy kubek smakowy, mieszczący się na jednej z 3 ...każdy kubek smakowy, mieszczący się na jednej z 3 rodzajów brodawek posiada 40 komórek receptorowych identyfikujących smak - jeden kubek smakowy może miec dominującą liczbę jakiegoś smaku w komórkach, ale nie musi<br />zmiany jakie zachodzą w naszym ciele są zależne ewolucyjnie - postaram się, tak samo jak z tym umami dać Wam konkretne publikacje, ale to nie dziś ;)mamonghttps://www.blogger.com/profile/02683677647870277768noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8930560345485966747.post-51719323952768813542013-10-04T12:50:28.733+02:002013-10-04T12:50:28.733+02:00tak, prowadzone są poważne badania o receptorach w...tak, prowadzone są poważne badania o receptorach wykrywających smak kwasów tłuszczowych - ale z tego co wiem, na razie jest to w drodze testów... pozdrawiam!mamonghttps://www.blogger.com/profile/02683677647870277768noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8930560345485966747.post-54733605912424398542013-10-04T12:39:56.261+02:002013-10-04T12:39:56.261+02:00nie mogę się zgodzić - jak znajdę chwilę to podam ...nie mogę się zgodzić - jak znajdę chwilę to podam konkretnie garść publikacji badań neurobiologów - pozdrawiam!mamonghttps://www.blogger.com/profile/02683677647870277768noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8930560345485966747.post-51608941416148627882013-10-04T10:39:45.405+02:002013-10-04T10:39:45.405+02:00Ile to rzeczy się można dowiedzieć. :)Ile to rzeczy się można dowiedzieć. :)Przewijkahttps://www.blogger.com/profile/04388505184861974182noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8930560345485966747.post-14121467081806387842013-10-04T09:54:11.420+02:002013-10-04T09:54:11.420+02:00Tak widzę, że w internecie jest dużo na ten temat,...Tak widzę, że w internecie jest dużo na ten temat, a nawet już o pojawieniu się 6 smaku:-) dla mnie zawsze wiarygodniejsze były książki, ale chyba czas się przestawić :-)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/12499895785341297829noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8930560345485966747.post-38817008730236364962013-10-04T09:52:06.450+02:002013-10-04T09:52:06.450+02:00W sumie buteleczki smakowe nie takie trudne do prz...W sumie buteleczki smakowe nie takie trudne do przygotowania w domu, nie wiem czego się obawiałam :)<br />Dzięki za montessoriańskie inspiracje. Pozdrowienia :) Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8930560345485966747.post-30499589834527674792013-10-04T09:49:53.159+02:002013-10-04T09:49:53.159+02:00Poszukam wieczorem jakiegoś źródła, są to najnowsz...Poszukam wieczorem jakiegoś źródła, są to najnowsze badania (ale już dość stare), może Buba przyjdzie szybciej z pomocą. Na szybko moge podać Wiki: http://pl.wikipedia.org/wiki/Smak_%28fizjologia%29. <br />Generalnie musiałabyś sprawdzić w tej swojej publikacji źródło z którego jest ta rycina. Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/00092769705434918124noreply@blogger.com